От Италия със стил

Кое е първото място, за което се сещате, когато някой Ви спомене за мода, стил, лукс и изящество? Не знам за вас, но моите първи асоциации са винаги свързани с Италия – майката на модата!

Виждайки на етикета на една марка написаното –  “Made in Italy”, неминуемо очакваш високо качество, хубави материали, кройка по тялото и перфектна изработка – неща, с които италианците са заслужено известни.

Това, което ми направи силно впечатление при последното ми пътуване до Италия, а то беше не къде да е, а именно в столицата Рим, беше, че италианците държат изключително много на външния си вид. Дали това е характерно само за северна Италия – не мога да кажа, тъй като не съм посещавал южните райони, но силно се съмнявам да е по друг начин.

Разхождайки се по улиците на Рим, накъдето и да се обърнеш виждаш магазини на известни италиански марки, като Gucci, Fendi, Ermenegildo Zenga, Versace, Dolce & Gabana и пр. А самите хора, местните разбира се, те се познават от разстояние. При тях всичко е подбрано прецизно от главата до петите, така сякаш току-що са излезли от някое списание. Ако трябва да ги опиша с две думи, то те биха били „Стил и Класа“.  Не е случайно и това, че мъжете им са известни с прозвището „конте“ (човек, който обича да се издокарва). Със сигурност има защо да се твърди.

И тогава се замисляш, къде съм аз в цялото това пространство? Изведнъж както не държиш на тези работи, както се опитваш да си  „над нещата“, така всеки един детайл започва да ти прави впечатление и как иначе, след като дори въздухът, които дишаш е придобил  уханието на модата.

Истината е, че влиянието на Италия те завладява! При всеки следващ шопинг ти ставаш все по взискателен и прецизен  в своя избор.  Аз лично претърпях подобен катаклизъм, вследствие на което не случайно започнах да чувам като обръщение към себе си думата “конте“, но някак не мога да се обидя, дори и да е такава целта на изказването. Италия ме погълна, за добро или лошо. Аз обаче винаги съм бил податлив към всичко това, винаги съм бил фен на модата, лъскавите дрехи  и аксесоари, може би затова толкова лесно се повлиях.

Интересното обаче е как хора, които не обръщат никакво внимание на тези неща, изведнъж започват да се променят пред очите Ви. Направете си експеримент следващия път, наблюдавайте някой свой приятел как ще промени мисленето си  пред очите Ви и то само за няколко дни. Със сигурност имате поне един такъв във вашето обкръжение, който твърди, че това не са важни за него неща, но дали той самият е сигурен, това е интересният въпрос!

И така при следващото Ви посещение в Италия ще бъдете напълно подготвени и дори няма да Ви се налага да обяснявате, че сте туристи, просто защото вече ще сте придобили някои характерни италиански черти и няма да се отличавате от масата.

Pavel Angelov  , https://geoglimpsetravel.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s